Hoe lang gaat een dak mee?

De gemiddelde levensduur van een dak varieert meestal tussen de 25 en 50 jaar. De verwachte levensduur van een dak hangt echter uiteindelijk af van de kwaliteit, duurzaamheid en het gekozen materiaal. Over het algemeen kunt u verwachten dat uw dak ongeveer 20 jaar meegaat. Maar de werkelijke levensduur van uw dak is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder het type dakbedekkingsmateriaal dat werd gebruikt en van de omgeving.

Geen dak is gebouwd om eeuwig mee te gaan, maar een goed gemaakt dak kan net zo lang meegaan als je thuis woont. Hoewel klimaten en dakbedekkingsmaterialen in het hele land en vooral over de hele wereld verschillen, is het standaardnummer dat door experts uit de industrie wordt gegeven 20 jaar. Dit is een vrij klein, voorzichtig aantal dat wordt gegeven aan huiseigenaren die onlangs naar een nieuwe woning zijn verhuisd. Als uw dak meer dan 20 jaar oud is, is het een veilige gok om dat dak te vervangen.

Sommige daken kunnen echter bijna een eeuw meegaan. Zelfs goede shingledaken kunnen langer dan 20 jaar meegaan. De waarheid is dat het op verschillende factoren varieert, dus het kan moeilijk zijn om een echt standaardantwoorden te vinden. In de VS zijn asfaltshingles het meest voorkomende dakmateriaal.

Ze gaan naar verwachting ergens tussen de 15 en 25 jaar mee, maar houd er rekening mee dat er verschillende soorten asfaltshingles zijn. Weten wanneer je een nieuw dak nodig hebt, is een belangrijk onderdeel van het huiseigenaar zijn, ongeacht wat voor soort dak je hebt. Een hagelbui, sneeuwstorm, tornado of andere catastrofale weersomstandigheden kunnen ook de levensduur van uw dak verkorten en het kan zijn dat u een volledige vervanging of dakreparatie nodig heeft. Een andere reden om te overwegen om uw dak te vervangen, is de waarde die het aan uw huis toevoegt als u van plan bent het in de nabije toekomst te verkopen en uw dak bijna 15 tot 20 jaar oud is, afhankelijk van het soort materiaal dat is gebruikt, de kwaliteit van de constructie en eventuele schade die is ontstaan.

Er zijn online verschillende handleidingen voor het uitvoeren van dakreparaties, dus als u vertrouwd bent met doe-het-zelvers, kunt u vaak zelf nieuwe dakspanen op uw dak repareren of aanbrengen. Maar om een asfaltdak te vervangen tegen hagel, moet het schade toebrengen aan de zachte metalen (regenpijpen, dakgoten, ventilatieopeningen of gootstenen) op uw dak. Als u getuige bent van deze tekenen, wilt u zeker in een nieuw dak kijken of op zijn minst contact opnemen met een dakdekker voor een beoordeling. Als uw dak nog maar een paar jaar oud is en u merkt een van de bovengenoemde problemen op, dan moet u misschien uw dak laten onderzoeken door professionals, omdat dit een groter probleem kan worden, vooral als u overweegt uw huis in de nabije toekomst te verkopen.

Wanneer uw asfaltshingles tussen de 15 en 20 jaar oud worden, of als uw dak stormschade heeft opgelopen, moet u een dakinspectie overwegen om te bepalen of u een vervanging nodig heeft. Een ding om op te merken is dat dakbedekking in leisteen vrij zwaar is in vergelijking met de alternatieven, dus de onderliggende structuur moet correct zijn gebouwd om het gewicht te dragen; als u een ander type dak vervangt door leistenen pannen, moet u mogelijk de verstevigingen en spanten versterken of opbouwen om de leisteen te behouden. Een tinnen dak kan meer dan 50 jaar meegaan, behoudens elke vorm van ramp of noodsituatie, zoals de meeste andere soorten metalen daken. Nu u weet waarom u een dak moet vervangen, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden als het gaat om het vervangen van uw dak.

Hoewel metalen daken lang meegaan, kan afbladderende verf een probleem zijn, en omdat metaal zo heet aanvoelt, kan dakreparatie in de hitte van de zomer lastig zijn (letterlijk). Als je ouder bent, je voor altijd thuis hebt gewoond en weet dat je dak ongeveer 20 jaar oud is, dan wil je misschien gewoon een nieuw dak erop gooien en het vergeten. De dakgarantie biedt een bepaalde tijd waarbinnen de dakdekker het dak gratis zal repareren. Leistenen daken hebben een van de langste levensverwachtingen van alle dakbedekkingen, variërend van 75 tot 200 jaar.

Het vervangen van ontbrekende of beschadigde dakshingles kan ook een doe-het-zelf-project zijn als je wat handig bent, maar dat hangt af van je eigen mogelijkheden, het type dak dat je hebt en je doe-het-zelfvaardigheden. .