Kan een dak 30 jaar meegaan?

Een houten shingledak kan tot 30 jaar meegaan, maar individuele dakspanen moeten daarvoor mogelijk worden vervangen. Een kleipannendak gaat gemiddeld 50 jaar mee, terwijl metalen daken 20 tot 70 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit. Leistenen daken kunnen tot een eeuw meegaan en dakspanen op zonne-energie gaan naar verwachting ongeveer 30 jaar mee. Waarschijnlijk het meest voorkomende type dakbedekking dat er is, kunnen asfaltshingles in Virginia naar verwachting ongeveer 20-30 jaar meegaan.

Een beetje duurzamer dan asfaltshingles, houten dakspanen gaan tot 30-40 jaar mee. Als uw dak relatief nieuw is en u problemen ziet zoals knikken en krullen van dakspanen, granulaat dat van asfaltshingles komt, ontbrekende dakspanen of andere soortgelijke problemen, dan is uw dak mogelijk defect en moet u contact opnemen met de dakdekkers in uw omgeving of met de aannemer die het heeft gebouwd of geïnstalleerd, en met uw verzekeringsmaatschappij. Een ander voordeel van daken met staande naden is dat PV-zonnepanelen er direct op kunnen worden gemonteerd zonder dat er uitbreidingswerkzaamheden nodig zijn of zelfs gaten in het dak hoeven te worden geboord. Een ding om in gedachten te houden is dat dikkere dakpannen of dakbedekkingen met staande naden doorgaans langer meegaan en dat er minder metalen dakreparaties nodig zijn, maar ze zijn natuurlijk duurder.

Een vakkundig geïnstalleerd dak dat goed is verstevigd en geventileerd, gaat langer mee dan een dak dat niet met dezelfde precisie is gebouwd. Als uw dak nog maar een paar jaar oud is en u merkt een van de bovengenoemde problemen op, dan moet u misschien uw dak laten onderzoeken door professionals, omdat dit een groter probleem kan worden, vooral als u overweegt uw huis in de nabije toekomst te verkopen. Het is ook mogelijk dat er een grote boom op uw dak valt of dat er andere schade ontstaat door puin of een ongeluk, wat natuurlijk de levensduur van een dak verkort, ongeacht het gebruikte materiaal. Daksystemen met staande naden zijn de meest voorkomende soorten metalen daksystemen die u in de meeste woonwijken zult zien, en ze kunnen 30 tot 50 jaar tot meer dan 100 jaar meegaan, afhankelijk van het materiaal, de constructietechnieken en de locatie van het pand zelf.

Dakbedekking in leisteen ziet er niet alleen elegant uit, maar gaat ook een aanzienlijke tijd mee — in sommige omgevingen kunnen dakpannen van leisteen meer dan een eeuw meegaan. Dakbedekkingen van koper en zink gaan zelfs meer dan vijf decennia mee en kunnen 100 jaar of langer volledig functioneel zijn, waardoor dit soort metalen daken de investering zeker waard kunnen zijn als ze de juiste stijl hebben en passen bij uw huis en uw stijlvoorkeuren. Als je te maken hebt gehad met een grote weersgebeurtenis of een catastrofale ramp, zoals een orkaan, tornado, huisbrand of rookschade, dan weet je al dat je je dak moet vervangen en dat het tijd is om samen met je verzekeringsmaatschappij een claim voor een dakverzekering in te dienen en het nodige werk gedaan te krijgen. Houd er rekening mee dat als uw eigendom zich in een gebied bevindt waar orkanen kunnen optreden, u wilt investeren in een volledig bevestigd membraandaksysteem in plaats van een mechanisch bevestigd enkellaags membraandak, aangezien deze beter bestand zijn tegen de wind en het water van een orkaan.

Als u overweegt een nieuw huis of ander onroerend goed te kopen, moet u er bovendien voor zorgen dat het dak relatief nieuw en in goede staat van onderhoud is; zo niet, dan wilt u ervoor zorgen dat de woning dienovereenkomstig geprijsd is en moet u er rekening mee houden dat u mogelijk het dak binnenkort moet vervangen. Een hagelbui, sneeuwstorm, tornado of andere catastrofale weersomstandigheden kunnen ook de levensduur van uw dak verkorten en het kan zijn dat u een volledige vervanging of reparatie van het dak nodig heeft. Een tinnen daksysteem is misschien ook de beste keuze als u de duurzaamheid van een metalen dak wilt, maar niet over het budget of de helling beschikt voor zink of koper. Voor dit soort eigenschappen is een dakbedekking zoals EPDM een veelgebruikte keuze vanwege de lage kosten en eenvoudigere reparatie van platte daken.