Op welke leeftijd moet een dak vervangen worden?

Als uw dak 15 jaar oud is, moet u het binnen 5-8 jaar vervangen. Begin er dus nu al voor te budgetteren. Bel een aannemer om langs te komen voor een inspectie en een schatting van de vervanging van het dak te krijgen, zodat u een idee krijgt hoeveel u te zijner tijd moet besparen. Een van de eerste dingen die u moet overwegen voordat u begint met het inspecteren van uw dak op scheuren, breuken en andere problemen, is de ouderdom.

Een dak dat 25 tot 30 jaar of ouder is, moet mogelijk volledig worden vervangen, zelfs als het dak zelf er met het blote oog in goede staat uitziet. Hoe oud is je bestaande dak? Afhankelijk van het materiaal kan de levensduur van een dak tussen de 20 en 50 jaar zijn, maar dit varieert afhankelijk van het dakbedekkingsmateriaal. Gordelroos moet worden vervangen als er scheurvorming optreedt. De omvang van de vervanging hangt af van hoe snel het probleem is opgelost, dus waakzaamheid blijft belangrijk.

Lees meer over een lekkend dak en wat u kunt doen. Het probleem met een door de wind beschadigd dak is dat de blootgestelde plekken op het dak moeilijk te detecteren zijn, vooral als de dakspanen zijn opgetild. Een dakspaan die door de wind is opgetild, heeft mogelijk het afdichtmiddel en mogelijk de spijker losgemaakt, wat allemaal betekent dat het dak moet worden vervangen. Lees deze tips voor het verwijderen van dakspanen, zodat je geen spijkers op je grond hebt.

Blootliggende spijkers kunnen roesten en leiden tot een lekkend dak. Afhankelijk van hoeveel spijkers er zichtbaar zijn en hoe lang ze zijn blootgesteld, kan het nodig zijn om het dak te vervangen. Bekijk de verbeteringsgegevens van uw huis om te zien hoe lang geleden het dak is vervangen of vernieuwd. Als u weet wanneer een dak is geïnstalleerd (en waar het van gemaakt is), krijgt u inzicht in hoeveel levensduur het nog heeft.

Een typisch asfaltdak gaat bijvoorbeeld 20 tot 25 jaar mee, terwijl een dak dat over een bestaande laag dakspanen is geïnstalleerd na 20 jaar moet worden vervangen. Bij het inspecteren van uw dak en de nieuwe gezwellen die u hebt gezien, zorg er dan voor dat u dit doet door zowel de binnenkant als de buitenkant van uw dak te inspecteren. Wanneer u de binnen- of buitenkant van uw dak inspecteert, is het belangrijk om te letten op verkleuringen en verkleurde strepen op uw dak die er gewoon niet bij horen. Wacht niet tot het te laat is, voorkom eventuele problemen en vervang uw dak voor het einde van zijn levensduur.

Als je ouder bent, je voor altijd thuis hebt gewoond en weet dat je dak ongeveer 20 jaar oud is, dan wil je misschien gewoon een nieuw dak erop gooien en het vergeten. Als uw dak op de juiste manier is geïnstalleerd en jonger is dan 15 of 20 jaar, kan het met reparaties worden volbracht in plaats van een volledige vervanging. Het is beter om proactief te zijn en op vroege tekenen te letten dat een dak aan vervanging toe is om de reparatiekosten en het risico op letsel of materiële schade tot een minimum te beperken. We weten wat er nodig is om u een dak te vervangen dat u jarenlang gemoedsrust geeft.

Let op: als uw dak niet goed geventileerd of niet goed geïnstalleerd is, vervalt de fabrieksgarantie op uw dakbedekkingsmaterialen. Zo heeft u alleen de fabrieksgarantie van uw aannemer waarop u kunt terugvallen om uw voortijdig defecte dak te vervangen. Zolang je dak goed geventileerd en geïnstalleerd is, zou je redelijk dicht bij die 25 jaar levensduur van het dak moeten komen. Als u bijna 20 jaar oud bent en weet dat u uw huis over 2 tot 5 jaar gaat verkopen, moet u waarschijnlijk het dak vervangen om uw huis op de markt te brengen.

Voordat u besluit om uw dak volledig te vervangen, zijn er enkele aanwijzingen waar u op moet letten om te bepalen of de tijd rijp is voor u en uw huis. Dit lijkt voor de hand liggend, maar zware stormschade (tornado, wind, hagel) zal ook leiden tot een vervanging van het dak.