Welke dakbedekking heeft de langste levensduur?

Dakbedekkingsmateriaal dat het langst meegaat, zijn tegels van beton, klei of leisteen. Deze materialen presteren aanzienlijk beter dan andere natuurlijke producten zoals houtsnippers of andere gefabriceerde dakbedekkingsmaterialen, waaronder asfaltshingles en metalen dakbedekkingen. Beton-, klei- en leisteentegels hebben een gemiddelde levensduur van 100 jaar of meer. Het zijn zonder twijfel de materialen die het langst meegaan, maar zonder twijfel ook tot de duurste behoren.

Leistenen daken worden vaak het „eeuwige dak” genoemd, omdat ze schijnbaar eeuwig meegaan. Als u ooit naar het buitenland reist, zult u merken dat veel huizen in Europa daken van leisteen of kleipannen hebben, simpelweg omdat ze jaren geleden eenvoudig te vervaardigen waren en waarvan bewezen is dat ze de tand des tijds (en de elementen) doorstaan. Een hoogwaardig asfaltdak gaat tegenwoordig doorgaans ongeveer 30 jaar mee. Dakbedekking van koper, kleitegels en leisteen gaat meer dan 100 jaar mee.

De nieuwste generatie platte dakmembranen gaan bij goed onderhoud ongeveer 30 jaar mee. Leistenen daken hebben een van de langste levensverwachtingen van alle dakbedekkingen, variërend van 75 tot 200 jaar. Fabrikanten van leisteentegels bieden garanties die variëren van 50 jaar tot een leven lang. Leisteen is uitstekend bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals harde wind of wisselende temperaturen.

Het heeft ook niet veel onderhoud nodig, omdat leisteen bijna geen vocht vasthoudt. Hoewel er verschillende factoren zijn die van invloed zijn op de levensduur van uw dak, hangt de levensduur van uw dak vooral af van de gebruikte materialen. Maar de werkelijke levensduur van uw dak is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder het type dakbedekkingsmateriaal dat werd gebruikt en van de omgeving. Het type dakbedekkingsmateriaal dat voor het dak wordt geselecteerd, bepaalt een algemene limiet voor de levensduur van het dak.

Het dak is de beschermende paraplu van een huis en daarom moet het dakbedekkingsmateriaal van keuze een zekere levensduur hebben. We vinden het belangrijk om op te merken dat sommige commerciële dakmaterialen de minste jaren meegaan, maar de beste keuze zijn voor platte daken. Asfaltroldaken zijn gemaakt van het materiaal dat wordt gebruikt in asfaltshingles en wordt vaak gebruikt voor schuine schuurdaken en geïnstalleerd in overlappende banen. Aan de andere kant, hoe vaker daken in het algemeen vervangen moeten worden, hoe meer werk er is voor dakdekkers.

Wanneer uw asfaltshingles tussen de 15 en 20 jaar oud worden, of als uw dak stormschade heeft opgelopen, kunt u een dakinspectie overwegen om te bepalen of u een vervanging nodig heeft. De garantie-informatie is afkomstig van daadwerkelijke garantiedocumenten voor daadwerkelijke dakbedekkingsproducten van daadwerkelijke dakbedekkingsfabrikanten. Laten we met dit in gedachten eens nader kijken naar de verschillende materialen die voor daken worden gebruikt om te zien welk dak het langst meegaat voor uw huis. Aan de andere kant zijn metalen daken moeilijker te vervangen en hebben ze niet zoveel garanties of geven ze niet zoveel garanties als het gaat om verzekeringsdekking.

Om ervoor te zorgen dat uw kleipannendak zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om uw dak goed te reinigen. Dakbedekking van composiet dakspanen zijn synthetische dakspandaken gemaakt van een mengsel van materialen, waaronder gerecyclede papierproducten, glasvezel en asfalt. De volgende tabel geeft de typische verwachte gebruiksduur weer voor verschillende dakbedekkingsmaterialen en daksystemen. Maar houten schudders en metalen daken winnen snel aan populariteit bij gemiddelde huizen vanwege hun lange levensduur in combinatie met lagere kosten dan de meeste premium-opties.